Wisdoms fantastiske liv

Wisdoms fantastiske liv

Wisdom er en laysan albatros (billedet er af en rovterne, da jeg ikke har et billede af en albatros, men den er nu også en imponerende fugl) der nu er 68 år gammel, hun har produceret mindst 30 flyvefærdige unger, og ruger nu igen på et tilskud til arvefølgen.

Det er den ældste kendte ynglende fugl. Hun hører til på en koloni på Midway Atollen i Stillehavet nordvest for Hawaii, hvor hun befinder sig omgivet af børn, børnebørn og nok også oldebørn.

Laysan albatrosserne har et kuld om året, men springer nogle år over. De lægger et enkelt æg, som det tager lidt mere end 2 måneder at udruge, og ungerne bliver flyvefærdige efter ca. 5½ måned.

De unge laysan albatrosser begynder at danne par i en alder af 4-5 år, men der går yderligere 3-4 år inden de for alvor begynder at yngle. Den lange forlovelsestid skal nok ses som et tjek på, om det nu er den rigtige partner der er valgt, da de holder sammen for livstid, og da de investerer meget energi i opfostringen af ungerne.

Begge køn ruger, og de skiftes til at tage på fourageringstogter, som kan vare mere end 14 dage og strække sig over 2-3000 km. Man har estimeret, at Wisdom har fløjet næsten 5 millioner km indtil nu,  svarende til omkring 110 gange rundt om jorden langs ækvator.

Kilde: Bird Guides Newsletter 11. december 2018

Med venlig hilsen

Bjarne Bo

Venligst Log ind for at kommentere