Vinterfodrings indflydelse på musvitters næbstørrelse

Vinterfodrings indflydelse på musvitters næbstørrelse

Størrelsen og udformningen af fuglenes næb er bestemt af flere ting, bl.a. slægtskabet og den føde fuglene lever af, men desuden også at næbbet fungerer som fuglenes hænder når de f.eks. bygger rede.

Mange fugle har forskellige fødetyper på menuen vinter og sommer, hvor de om sommeren ofte æder insekter og andre små hvirvelløse dyr, men om vinteren går over til animalsk føde i form af forskellige plantefrø.

Flere fuglearter og heriblandt musvitter er glade for at udnytte vinterfodring i haverne, og man har overvejet, om det kan have indflydelse på næbbets størrelse. Det er kendt, at gråspurve f.eks. har kraftigere næb om vinteren når de går fra sommerens smådyrsføde til vinterens mere hårde planteføde.

En undersøgelse som sammenligner musvitbestande fra England og Nederlandene (M. Bosse et al, Science 358, pp. 365-368, (2017)), hvor der er forskel på intensiteten af vinterfodring viser, at vinterfodringen formodentligt har en effekt har en effekt på musvitters næbstørrelse.

I linket herunder er der et resumé af undersøgelsen.

http://fuglehaandbogen.dk/wp-content/uploads/2019/06/Næbstørrelse-og-vinterfodring.pdf
http://fuglehaandbogen.dk/wp-content/uploads/2019/06/Næbstørrelse-og-vinterfodring.pdf

Venligst Log ind for at kommentere