Ugler i mosen – nej, men i vinden

Ugler i mosen – nej, men i vinden

Naturen giver mange gange inspiration til opfindelser, og selvom det endnu ikke er lykkedes mennesket at flyve, som fuglene gør, har uglernes lydløse flyvning givet inspiration til at løse problemet med støj fra vindmøller.

Det lille videoklip i linket, viser hvor lydløs uglernes flugt er.

https://www.youtube.com/watch?v=-WigEGNnuTE

Årsagen eller rettere årsagerne til uglernes, for der er flere elementer, lydlyse flugt, skal findes i opbygningen af deres fjer.

Størstedelen af støjen fra en vinge kommer fra bagkanten af vingen, på grund af den turbulens der opstår når luften passerer hen over vingen. Som videoklippet viser, producerer duen og vandrefalken ret meget støj. Deres fjer har en relativ glat og fast overside, og turbulensen begynder allerede ved forkanten af vingen og øges som luften bevæger sig hen over vingen.

Morfologien, eller opbygningen af uglernes fjer er lidt mere sofistikeret end hos de øvrige fugle. Nedenstående link viser nærbilleder af uglefjerenes fine struktur. (Billederne er venligst stillet til rådighed af Kay Schultz). Det er i kombinationen af den savtakkede forkant, de hårlignende strukturer på oversiden, og den frynselignede bagkant, der gør vingen lydløs.  Kombinationen giver også uglen  en bedre aerodynamik, så den i et forholdsvist stejlt, men jævnt  svæv kan angribe og holde fokus på byttedyret. Var det ikke for den savtakkede forkant ville uglen ikke alene stalle (falde lodret til jorden i svævet), men også producere støj, som en normal vinge.

Uglefjers overfladestruktur

Det er de egenskaber, som det fremgår af linket nedenfor, navnligt de frynselignende strukturer på bagvingen, som man nu eksperimenterer med for at sænke støjniveauet fra vindmøllernes vinger.

http://www.cam.ac.uk/research/news/silent-flights-how-owls-could-help-make-wind-turbines-and-planes-quieter?utm_medium=email&utm_campaign=University+of+Cambridge+Research+Bulletin+Friday+26+June+2015&utm_content=University+of+Cambridge+Research+Bulletin+Friday+26+June+2015+CID_ecbb0847ac848c84ac3e1f746812ce33&utm_source=Campaign%20Monitor

Ud over at være spændende at iagttage og lære at kende, giver fuglene således inspirationer og idéer til forbedring af teknologi. For nyligt blev det ligeledes rapporteret, hvorledes spætterne har givet inspiration til udvikling af styrthjelme.

Så der er ikke ugler i mosen – nej, men i vinden, og måske har de leveret teknologi til vindmøllevinger.

Mvh

Bjarne Bo