Ugler for fred og som rottefængere

Ugler for fred og som rottefængere

Ugler er jo velkendte for at være rigtigt gode muse og rottejægere. For nogle årtier siden, fik en israelsk landmand foræret 15 slørugler, som et naturhistorisk museum havde fået i overskud.

På det tidspunkt var den kibbutz, hvor han arbejdede udsat for store gnaverangreb, som gik meget hårdt til afgrøderne, og idéen opstod, at sløruglerne måske kunne anvendes til at bekæmpe de mange gnavere i stedet for uhensigtsmæssige gifte, der samtidigt slog både lokale fugle og trækfugle ihjel.

Derfor blev der sat kasser op til sløruglerne, som også tog imod invitationen. De første kassedesign kom fra Europ, og de viste sig desværre ikke at være velegnede til det israelske klima, og nogle unger blev nærmest kogt.

Det blev dog hurtigt rettet, og det rette design fundet.

Efterfølgende har projektet vist sig at blive en stor succes, og giftforbruget til gnaverbekæmpelse er gået væsentligt ned.

Metoden med at sætte kasser op til slørugler har bredt sig over hele Israel og på det senest også til Jordan, hvor man har samme type problemer med gnavere, og uglerne har på den måde skabt basis for kommunikation på tværs af lande og etniske grænser, og indirekte derfor været gavnlig for det fredelige samvær.

Du kan læse mere om historien i linket her under.

https://www.nature.com/articles/d41586-018-01388-5?utm_source=briefing-dy&utm_medium=email&utm_campaign=20180130

Måske skulle Københavns Kommune forsøge at kopiere idéen og sætte natuglekasser op forskellige steder i de københavnske parker, hvor rotterne synes at trives godt. Hvilken natugle vil ikke være mand for at aflive en rotte eller to.

Billedet er  af en natugle, da jeg desværre ikke har slørugler i arkivet.

Med venlig hilsen

Bjarne Bo

Venligst Log ind for at kommentere