Slipsemode-bredt eller smalt

Et godt kendetegn for musvitter er deres sorte bryststribe på det gule bryst. Man kan også kende hunner fra hanner på bryststriben, hvor hannerne har langt den bredeste.

Det har vist sig, at bryststribens bredde hos hannerne signalere deres kvalitet, jo bredere jo bedre. De bredstribede hanner er mere aggressive og pågående end deres mere smalstribede artsfæller.  De lever længere, og det viser sig desuden, at hunner der danner par med bredstribede hanner lægger flere og større æg, og der kommer flere unger på vingerne. Sådan ser det  ud i deres oprindelige levesteder, i skoven.

Bymusvitterne har imidlertid anlagt en anden mode, med smallere bryststribe, hvor skovmusvitterne har en gennemsnitlig stribebredde på 9,3 mm, har bymusvitternes bryststribe kun en bredde på 8,6 mm (målt ud for ønskebenet). En af forklaringerne som bliver givet af forfatterne til artiklen “Selection based on the size of the black tie of the great tit may be reversed in urban habitats” (J.C. Senar et al Ecology and Evolution 2014) er, at de smalstribede musvitter er mindre aggressive og mere forsigtige end de bredstribede, og derfor ikke  udsætter sig for så mange farer i byen som de bredstribede. I det mindste lever de smalstribede længere i byen end de bredstribede. Der er nok flere forklaringer, men i Barcelona og omegn. ser det ud til at være en af dem.

Om det er et modefænomen eller ej, vil tiden vise.

Som Holberg skriver i “Moralske Tanker” fra 1744.

“Hvo som først optager en mode, er en Nar, og den som holder den længst ud er ikke et Haar bedre.”

Der er vist noget med, at trenden for slips netop nu går i den smalle retning.

Mvh

Bjarne Bo

Musvithannen på billedet, som er fra en landsby, har ikke noget imod at vise sig frem.