Nå, er det dig!

Nå, er det dig!

Musvitterne synger på livet løs i øjeblikket, og kæmper for at få de mest attraktive yngleterritorier. En del har sikkert allerede  afmærket grænserne til naboen, men der er stadigvæk mange der cirkulerer rundt, og forsøger sig.

Det er derfor godt at vide, om det er naboen, eller en anden fugl der trænger sig på. Naboen er man jo kommet overens med, men en fremmed er en anden sag.

De har sikkert flere måder at skelne hinanden på, men en måde er at den individuelle musvit har sit eget toneleje, og på den måde kan skelnes fra andre, ligesom vi kan skelne hinanden på tonelejet i stemmen.

Den enkelte musvit har typisk 3-6 forskellige (fra 1 til 8 er konstateret) sangversioner (f.eks. di-da, dy-di, dy-dy …) i deres repertoire, og som de veksler imellem når de synger.

I et eksperiment med musvitter, trænede man nogle individer i lære om de fik en belønning eller ej fra en foderautomat. Man gjorde det ved at afspille 2 sangversioner fra to forskellige individer, der hver havde et repertoire  på 4 sangversioner. Når man afspillede 2 sangversioner fra den ene musvit, fik de belønning, men afspillede man 2 sangversioner fra den anden, var der ingen belønning. Da musvitterne havde lært hvornår der var belønning eller ikke, afspillede man så de  2 sangversioner de hidtil ikke havde hørt fra de to respektive musvitter.

Resultatet blev, at når man afspillede de to ukendte sangversioner fra den musvit hvis stemme de var trænede til gav belønning, hentende de belønningen, og omvendt afspillede man de to versioner fra den anden, reagerede de ikke.

Konklusionen blev, at den enkelte musvit har sin individuelle stemme, og at den på den måde kan skelnes fra andre musvitter. Ikke kun baseret på de sangversioner de har i repertoiret.

Jeg skal ikke påstå, at jeg kan høre forskellen, men musvitterne kan åbenbart.

Mvh

Bjarne Bo