Hvorfor får spætter ikke hjernerystelser?

Hvorfor får spætter ikke hjernerystelser?

Det kan undre én, at spætterne ikke får hjernerystelser og hjerneskader når hakker deres redehuller, eller trommer lystigt på på tørre grene, for at gøre opmærksom på deres tilstedeværelse.

Der har i tidens løb været fremsat mange hypoteser om, hvordan spætterne undgår hjerneskader. Det har mest været hvorddan næb og kranie er sat sammen med dæmpende konstruktioner, selv det specielle tungeben som spætterne har, har været foreslået som medvirkende til, at mindske påvirkningerne på hjernen.

Anatomisk er der to ting, den ene er, at næbbet har en meget bred basis, så det ikke bliver slået ind i hjernen når spætten hakker, og den anden er at hjernen er orienteret sådan, at der er en stor overflade til at opfange stødet, når spætten hakker i træstammen.

Den væsentligste årsag er dog nok, at spættens hjerne er lille, den vejer kun ca. 2,8 g, hvor menneskets til sammenligning vejer omkring 1400 g.

Når spætten hakker påvirkes hjernen af en kraft, der opstår ved at hovedets bevægelse, og dermed hjernen på et splitsekund går fra ca. 25 km/t til 0 km/t, en såkaldt deceleration.

Kraft (i dette tilfælde beskrevet ved tyngdekraftsenheder g) beskrives af ligningen g = m x a hvor g som anført er kraften, m er massen (vægten) og a er acceleration (her deceleration, da bevægelsen stoppes).

Man ved, at et menneske kan tåle en påvirkning på ca. 100 g, før der opstår en hjernerystelse, f.eks. ved en færdselsulykke, og man ved, at en sådan ulykke påvirker hjernen imellem 3 og 10 millisekunder.

Når spætten hakker, er varigheden af påvirkningen nede på ½-1 millisekund.

Når man tager alle tre elementer i betragtning, kan en spætte af størrelse som den store flagspætte tåle omkring 64 gange større påvirkning en et menneske. Dvs. 6400 g, det er beregnet, at spætten når den hakker i træet påvirkes af imellem 600 og 1500 g, så det er et godt stykke på den sikre side af en hjernerystelse.

Det er illustreret i vedhæftede link:

Stor flagspætte får ikke hjerneskader

Med venlig hilsen

Bjarne Bo

Litt.: Gibson, L. J. “Woodpecker Pecking: How Woodpeckers Avoid
Brain Injury.” Journal of Zoology 270.3 (2006): 462–465. Web. 20
Apr. 2012. © 2006 The Zoological Society of London

Venligst Log ind for at kommentere