Fuglesang – Rødhals

Fuglesang – Rødhals

Rødhalsens sang kan høres hele året rundt, men det er naturligvis her i foråret, i ynglesæsonen, at den er mest aktiv.

Både hannen og hunnen synger, men hunnen synger kun om efteråret og om vinteren, hvor sangens funktion er at etablere og forvare et vinterterritorium. Fodrer man fuglene om vinteren, har man sikkert noteret sig, at der sjældent er mere end en rødhals til stede i haven.

Sangen er styret af testosteronniveauet, om efteråret øges hunnens testosteronniveau, og hannens sænkes. Illustrationen i linket skitserer forholdet, og hvordan hormonniveauet kontrollerer både hannens og hunnens sang.

Rødhals territoriesang

Rødhalsens sang er meget varieret, men består af en række højfrekvente (omkring 8 kHz) og lavfrekvente (omkring 4 kHz) strofer. Den enkelte rødhalse har et repertoire på flere hundrede strofer, og den skifter stroferne og rækkefølgen ud hele tiden, så det er aldrig sammen sang der synges. Det der karakteriserer sangen er skiftet imellem de høj og lave toner, og er også det mønster, som rødhalsene selv bruger til at genkende rødhalsesang. Den enkelte sang varer typisk omkring 3-5 sekunder, og tempoet kan variere igennem den enkelte sang.

Link til Xeno-canto rødhals: http://www.xeno-canto.org/species/Erithacus-rubecula

Den klassiske huskeregel for rødhalsesangen er den gnidrelyd af en prop, som gnides mod en glasoverflade. De skiftende høje og lave toner er også et godt kendetegn.

Rødhalsen er en af de fugle der begynder at synge tidligt om morgenen (omkring en time før solopgang), og slutter sent (omkring en time efter solnedgang) om aftenen. Den synger ofte fra skjul i krattet, men undertiden halvt oppe i bevoksningen.

Mvh

Bjarne Bo

 

 

 

 

Venligst Log ind for at kommentere