Fuglesang – jernspurv

Fuglesang – jernspurv

Jernspurven. der er en almindelig ynglefugl, gør ikke så meget væsen af sig, den er undseligt farvet i gråbrunt, og sangen er heller ikke særlig markant.

Sangen fremføres hurtigt, med en blanding af triller og enkelttoner. Typisk varer den enkelte sang 3-4 sekunder, men kan også trækkes længere ud. Sangen har en sølvklokkeagtig klang, men synes egentligt lidt ensformig, og den ligger fortrinsvis i et toneleje fra ca. 2 til ca. 6 kHz, med enkelte  lidt højere toppe.

Som huskeregel, kan den sammenlignes med den knirkende lyd fra en usmurt trillebør.

Den sidder ofte ret højt, i toppen af en busk eller træ, når den synger, og den begynder sangen i dæmringen, en lille times tid før solen står op, og slutter af i skumringen.

Det er både hannen og hunnen der synger, og de kan også høres om efteråret.

Link til sang og kald på Xeno-canto: http://www.xeno-canto.org/species/Prunella-modularis

Jernspurven har flere kald, et tretonet di-di-di, og nogle entonige sieh, enten rent, eller med overtoner, så det lyder lidt mere sølvklokkeagtigt.

Jernspurven har et ganske kompliceret familieliv, fra socialt monogami (én hun og én han) til såkaldt polygynandri (to/flere hunner og to/flere hanner). Det, og om jernspurvens biologi, kan man læse mere om på linket her under.

http://fuglehaandbogen.dk/tag/jernspurv/

Mvh

Bjarne Bo

Venligst Log ind for at kommentere