Fuglesang – gærdesmutte

Fuglesang – gærdesmutte

Gærdesmutten er med sin 9-10 gram vor næstmindste fugl, kun undergået af fuglekongen. På trods af det har den en imponerende kraftig stemme. Jeg har ikke kunnet finde målinger på, hvor kraftigt gærdesmutten synger, men nattergalen er i en meters afstand målt til over 90 dB (det er på høreskade grænsen), så gærdesmutten ligger nok i samme niveau.

Gærdesmutten synger fortrinsvis fra sangposter i nogle meters højde, men kan undertiden synge fra toppen af træer, og bliver den særligt ophidset af en rival, kan den også finde på af synge i flugten mellem to sangposter. Den holder ofte halen lodret i vejret, når den synger, men ikke nødvendigvis.

Ud over at sangen er kraftig, er den også relativt kompliceret, og er sammensat af en række triller og toner med  varieret tempo. Sangen varer typisk 5-6 sekunder, men kan godt være lidt længere. Den synger i et toneregister fra ca. 3 kHz til ca. 8 kHz. Er man et stykke væk fra den syngende fugl, kan nogle af de højere liggende toner godt forsvinde.

Den bedste beskrivelse er måske at sangen er lidt hakkende, og jeg foreslår, at man selv sætter sin lyde på svi-svi-svi-zi-zi- etc. når man lytter til optagelserne.

Link til gærdesmuttesang på Xeno.canto: http://www.xeno-canto.org/species/Troglodytes-troglodytes

Den enkelte gærdesmutte har flere sangtyper at vælge imellem, og bruger dem muligvis i forskellige sammenhæng, dels til at etablere og forsvare et territorium, dels til at tiltrække en hun. Den enkelte sangtype bliver typisk sunget en halv snes gange i træk. Gærdesmutterne har desuden lokale dialekter, og bestanden i et område synger typisk lignende sange. Man kan prøve at lytte til de forskellige sange på xeno-canto, og der er forskel, selvom det tydeligvis er gærdesmutter.

Gærdesmutten har to almindelig kaldtyper, et snurrende/snerrende tserr-tserr, som kan gentages flere gange, og et skarpt tsek-tsek. Kaldene dækker et bredt frekvensområde fra 2 til 8-9 kHz og lyder derfor skarpe og lidt urene i tonerne.

Mvh

Bjarne Bo

Venligst Log ind for at kommentere