Drama og dagligdag i naturen

Drama og dagligdag i naturen

Hverdagen i naturen, og der er jo nok kun hverdage i naturen, er fyldt med dramaer, men en spændende oplevelse kan gøre dagen til en festdag. I langt de fleste tilfælde oplever vi ikke disse dramaer, men når vi gør det, kan vi fyldes af fascination. Det kan være når vi ser, hvordan tårnfalken evner at stå stille i luften, uanset om det er vindstille eller blæst, og hvor den øjner og med præcision slår ned på sit bytte, eller vandrefalken der fra stor højde slår ned på en intetanende due eller måge der kommer forbi, eller fiskeørnene og havørnene der i et styrtdyk fanger og lander en fisk.

Vi kan også fyldes af gru, fordi dramaerne involverer død. Det sker, når spurvehøgen uden fortrydelse afliver en solsort eller en anden småfugl. Det er for barsk en oplevelse for mange, og de lukker derfor af, og forestiller sig, at det slet ikke foregår, men det er blot et af tandhjulene, der får det hele til at dreje rundt.

På samme måde fjerner og beskytter vi os, i vor dagligdag, mod de barske scener der uvægerligt opstår når kvæg eller svin bliver aflivet for at frembringe bøffen eller koteletten i køledisken. Vi er ikke meget for at erkende det, men den enes brød er den andens død.

H.C. Andersen indleder sit eventyr ”Den Grimme Ælling” med ”Der var så dejligt derude på landet”, og med en lille omskrivning kan man sige; der er så dejligt derude i naturen.

Der ér fantastisk ude i naturen, men det er kun et fåtal der får hele billedet med. En af dem er fuglefotografen Bent Gosvig, som næsten hver dag, året rundt, tilbringer timer med at fotografere småfugle ét bestemt sted. Det er i langt de fleste tilfælde vore almindelige fugle, men Bent gør ved sin tålmodighed solsortene, bogfinkerne, rødhalsene, grøniriskerne, jernspurvene….. og mange flere til levende personligheder, hvor de fleste af os ser en solsort, og blot konstaterer, at det er en solsort, fastholder Bents billeder mange af de forskellige individers personligheder og udtryk, som spænder vidt, et spørgsmålstegn,  en forundring, hovmod, vrede, surhed, munterhed mm.

Som en ekstra belønning for tålmodigheden oplever Bent også de konflikter, der jævnligt opstår imellem de enkelte fugle, og ind imellem også de store dramaer.

Undertiden bliver forholdet imellem fotograf og fugl næsten personligt,  og det kan derfor blive en barsk oplevelse, når ulykken rammer en af de vennerne.

Det skete forleden for Bent, hvor en af de lokalt bosatte solsorte blev offer for spurvehøgehannen. Det kom der imidlertid også en flot fotoserie ud af , og de følgende billeder viser dramaet,  dels solsorten der senere blev offer, en spurvehøgehan på udkig, og så selve affæren, hvor solsorten bliver til mad for spurvehøgefamilien.

I et blogindlæg fra 21. april ”Spurvehøgehannen har travlt”, kan man læse om spurvehøgehannens travle hverdag i et par måneder i yngletiden, hvor han er ene om, at skaffe føde til familien, først til hunnen  i rugetiden og sidenhen også til ungerne.

Det er drama, men det er dagligdag i naturen.

Hvis man vil følge med i småfuglenes dagligdag, og opleve deres personligheder, kan jeg anbefale at blive medlem af Bent Gosvigs facebookgruppe DAGENS SMÅFUGLE.

Med venlig hilsen og gode oplevelser i naturen

Bjarne Bo

Venligst Log ind for at kommentere