Drag Queens, men hos fuglene er det dress down

De fleste fuglearter lever i yngletiden i sociale par. Man bruger betegnelsen sociale par, da utroskab er en almindelig foreteelse, og at der i mange tilfælde er mere end en far til et kuld unger.

Nogle fuglearter danner ikke par, men bringer kønnene sammen ved dansepladser,  spillepladser, skoggerpladser eller arenaer (kært barn har mange navne).

Et af de mest spektakulære eksempler er brushønsene, hvor størstedelen af hannerne i yngledragten anlægger en flot halskrave, fjerduske på hovedet og ligeledes prangende skulderfjer.

Fjerprydelserne kommer i mange forskellige farvevariationer, fra næsten helt hvide til meget mørke blåsorte.

På spillepladserne har de forskelligt farvede hanner forskellig adfærd, de mørke har små territorier, som de ivrigt forsvarer, de hvide hanner derimod, bevæger sig rundt imellem de territoriehævdende hanner, og har ikke selv territorier.

Når hunnerne kommer til spillepladserne for at opsøge de mørke dansende hanner, sniger de hvidhalsede sig til parringer.

Men det er endnu mere kompliceret, da der findes en tredje hanvariant, som faktisk har helt samme fjerdragt som hunnerne, og som blander sig på dansepladserne sammen med de rigtige hunner, og her foregiver at de vil parre sig med hannerne, men som så ser deres snit til, i forvirringen, at parre sig med den rigtige hun.

Man kan måske sige, at de er “drag queens”, mænd der klæder sig i kvindeklæder. Måske snarere omvendt, da der hos brushønsene er den forskel, at deres drag queens mere klæder sig ud i den daglige, lidt kedelige arbejdsdragt, som hunnerne bærer, i modsætning til mændene der skifter de lidt kedelige mandklæder ud med flotte skrud, smykker og make-up.

Billedet er af en han yngledragt (først i juli, så han er nok begyndt at fælde)

MVH

Bjarne Bo

Læs mere om brushanens biologi på “Fuglehåndbogen på Nettet”

 

Venligst Log ind for at kommentere