Beat the drum – beat the drum

Beat the drum – beat the drum

Linket her under er en lille You-tube video med et af mine favoritbands, Runrig.

Det er imidlertid ikke kun Runrig der slår på trommen. Blandet vore fuglevenner er spætterne kendt for at slå rytmen på gren og stammer, ofte udvalgte tørre hule grene, der forstærker lyden. Herunder er et par eksempler (fra Xeno-canto)dels den lille og dels den store flagspætte, hvis forskellige trommerytmer er gode til at skelne de to arter.

Lille flagspætte: https://www.xeno-canto.org/species/Dendrocopos-minor

Stor flagspætte: https://www.xeno-canto.org/species/Dendrocopos-major

Læg mærke til trommelyden fra lille har mange slag, med ensartet afstand imellem slagene, og at den store har en kortere serie, med en accelererende trommehvirvel.

Endnu mere interessant er palmekakaduen fra Australien, som også trommer, men den finder en trommestik, en velegnet pind, som den brækker af, og derefter slår rytmisk mod en tør gren, som forstærker lyden.

En undersøgelse har vist, at de enkelte hanner, det er dem der trommer, har hver sin rytme, og at de fortrinsvis trommer, når hunnen er i nærheden. Nogle har en ensartet trommen men samme afstand imellem de enkelte slag, andre veksler rytmen imellem langsomme og hurtige rytmer.

Det er det først eksempel på, at dyr bruger redskaber til at fremføre “musik”, og indikerer, at rytmesans formodentligt er meget grundlæggende for vor sociale adfærd, og at dyr også besidder denne sans.

Link til  You-tube klip der viser en trommende palmekakadue, som selv uden trommen er en fascinerende fugl.

Så man kan vel konkludere, at både spætter og papegøjer gør som Runrig og Beat the drum – beat the drum

Med venlig hilsen

Bjarne Bo

Venligst Log ind for at kommentere